קיבוץ עין שמר
קיבוץ עין שמר
חסר רכיב

מהנעשה במשק // מיכה טיסר

חג הפסח מגיע, ככל שנראה הקורונה מאחורינו ואני מקווה שהאביב לפנינו מכל הבחינות - גם מבחינת המחלה והשלכותיה, וגם מבחינת המגיפה החברתית - הריחוק החברתי והקיטוב בעם. וכמובן פריחה ולבלוב בטבע שמסביב ואני מקווה שגם בלבבות. מקווה שתוצאות הבחירות יביאו לאחדות בעם ככל שניתן, לממשלה מאחדת ולא מפלגת, ממשלה שתרצה ותדע להוביל יעדים לאומיים וביניהם התיישבות וחקלאות.

ומהנעשה אצלנו -

צמיחה דמוגרפית: התקבלו לחברות כ-100 חברים חדשים. לעת סיום ההצטרפות ל-32 המגרשים שנפתחו בוואדי, עלו בקשות נוספות להצטרף. ההנהלה החליטה לפתוח להצטרפות שורה נוספת של מגרשים, רק לבנים. כעת 8 משפחות בשלבי הצטרפות, בתהליך חתימה על הסכמים. במקביל מתנהל מכרז על אדריכל ההמשך, כמו כן 2 יורשים נמצאים בתהליכי הצטרפות.

שפירא: רוב המשפחות התחילו לבנות כפי שרואים בשטח, אני מקווה כי שתי המשפחות הנוספות שעדיין לא בונות, יתחילו גם הן לבנות בקרוב.

ואדי: יש היתרים, יש קבלן, ממש בקרוב מתחילים לבנות. טקס הנחת אבן-הפינה ותחילת הבנייה, מיד לאחר הפסח בתאריך 5.4.

יחידות קטנות: קיימנו תהליך של הסבת אזור הקרוונים ליחידות קטנות של 55 מ"ר, הסתבר שרמ"י מערימים קשיים ולמעשה לא מאפשרים תהליך כזה בטרם שיוך. אנו בודקים כעת חלופות נוספות של יחידות בבנייה תעשייתית, שמביאים ומציבים במקום בעלות נמוכה יחסית ונקווה שבצורה זו לא נזדקק לאישור רמ"י.

בנייה רוויה: השלמות אחרונות לתב"ע התבצעו (דרשו נספח עצים), במקביל אנו מתקדמים בהתקשרות עם "משקי הקיבוצים". עמי גלעד פרסם קול-קורא לבנים/הורים מתעניינים, מדובר ב-8 יחידות של כ-100 מ"ר - 3 חדרים שיתאימו למשפחה צעירה עם 2/3 ילדים, העלות כ-1.5 מיליון ₪ כולל דמי הצטרפות ודמי היוון לרמ"י, שישולמו לעת השיוך. "משקי הקיבוצים" התחייבו למימון ביניים לעת התהליך, בנים/הורים שמעוניינים נא לפנות לעמי.

מגורי קרובים: הצוות המוביל את גיבוש הנוהל, נפגש עם חברים שהיו להם הסתייגויות. נביא נוהל מתוקן לאישור ההנהלה ואחר-כך לאישור החברים.

תהליך חברתי לתהליך הצמיחה: ההנהלות נפגשו עם ניר ברעם, שמלווה את התהליך במימון המועצה, על מנת לחדד את מחויבות חברי ההנהלות לתהליך, לתאם ציפיות ולקדם השתלבות.

עסקים: סיכום 2020 התקיים ברמה התמחירית, עובדים על המאזן ואז יהיו תוצאות אמת. ככל שרואים, הביצוע בשנת 2020 לא תאם את התכנית. הקורונה פגעה בשורה התחתונה, במקום רווח לפני מס של כ-14 מיליון ₪, הרווח הסתכם בכ-9 מיליון ₪. עיקר הבעיות: בצומת פחות 3 מיליון ₪, בהשכרות  פחות כ-1 מיליון ₪ בעיקר מהגומי, בגד"ש פחות כ-1 מיליון ₪.

צומת: השנה הסתיימה עם סגר ארוך שגלש לינואר וצמצם מאוד את היכולת להעביר רווחים לבעלים מטעמי זהירות. בתקופות שבין הסגרים הפעילות התעצמה, וגם עכשיו אחרי הסגר האחרון, רואים שהעסקים מחזירים לעצמם את ההפסדים של הסגרים במכירות מוגברות. למרות הקשיים, התפוסה של החנויות מלאה (100% תפוסה), חנויות שהיו בקשיים הוחלפו בעסקים טובים יותר בתנאים משופרים. בסופר נעשו גם כן שינויים - מחלקת הבשר, קנייה באון-ליין ועוד. המכירות גם ב-2020 עלו. אני מקווה שבשנת 2021 יוחזר לנו הסכום שלא קיבלנו ב-2020.

גומי: הפעילות בגומי עדיין מתקשה להתרומם במכירות וברווחים, הקורונה לא סייעה. נעשתה תכנית מעודכנת תואמת קורונה, ובתכנית המעודכנת המפעל עמד. כללית שנת 2020 הסתיימה ברווחיות והתאפשר לצמצם מאוד את ההלוואות. כרגע המפעל עם צבר הלוואות קטן מאוד יחסית לשנים האחרונות. מחיר חומרי-הגלם ירד ב-2020 וכמובן שמצב זה איפשר שיפור ברווחיות. לצערנו עכשיו, בשנת 2021, יש עלייה חדה מאוד במחיר חומרי הגלם. התכנית לשנת 2021 שאפתנית מאוד, נקווה שיתקרבו אליה, בשנים האחרונות לא הצליחו לעמוד בתכנית.

גד"ש: הענף לא הרוויח השנה, סיים בכ-50 אלף ₪ רווח, לעומת תכנית לרווח של כ-1 מיליון ₪. הסיבות העיקריות – המפולת בענף הכותנה, הוצאות אחזקה גבוהות מאוד בצנרת המים ועוד. אנו נמצאים בתהליך של בדיקת שותפות עם גד"ש חפר, כעת בהערכת שווי של שני הגדש"ים.

 

רפת: הסככה החדשה עומדת על תילה והמסירה בקרוב וכנ"ל הכנסת הפרות, כל המהלך ישפר מאוד את רווחת הפרות ואני תקווה שגם את התוצאות. לא שהתוצאות רעות - אנו נמצאים מעט מעל הממוצע של הרווחיות באזור, אך אנו צריכים להיות הכי טובים. בסיכום 2020 הרפת ביצעה מעל התכנית – כ-1.5 מיליון ₪ לעומת תכנית לכ-1.3 מיליון ₪ (לפני פחת).

אבוקדו: בשנת 2020 הענף כמעט עמד בתכנית – כ-1.9 מיליון ₪ רווח לעומת כ-2.06 מיליון ₪ בתכנית. לעומת זאת בשנת 2021, צפויה להתברר הפגיעה של השרב במאי 2020. אזור גרנות וכמובן גם אנחנו, נפגענו מאוד וההערכה היא לנזק גדול ביבול וכתוצאה מכך בהכנסות וברווח של הענף. במקביל בודקים שיפור של חלקות בעייתיות מבחינת ניקוז, זנים, ממשק ועוד. צריך יהיה לקבל החלטות להמשך. ביצענו נטיעות רבות בשלוש השנים האחרונות, היקף הענף כ-1,000 ד', מה שאמור להביא רווח של כ-4 מיליון ₪ בשנה לעת שכל הנטיעות יגיעו לניבה מלאה.

סולארי: אנו נערכים להתקנה על כל הסככות הפנויות לפי התכנית: כל הסככות ברפת כולל שני המתבנים, הסככה החדשה, הסככות ליד מכון החליבה (כולל החלפת הגג). כמו כן הקמת סככות חדשות מעל היונקיה, מעל בורות התחמיץ ומעל החניות; וסככות חקלאיות חדשות במקום הסככות שיורדות לעת בניית המרלו"ג. סה"כ הענף הסולארי צריך לתרום לעין-שמר רווח של מעל 1 מיליון ₪.

אצות: אנו מתקדמים לאבן-הדרך בהשקעה – ייצור של כ-260 ג' של האצה. תזכורת: התחייבנו להשקיע בשלב א' כ-1.5 מיליון ₪ וזה מתבצע. לעת שהפרויקט יעמוד באבן-הדרך שנקבעה, אנו מחויבים להשקיע עוד 1 מיליון ₪. יש התחייבות של המשתלה להשתתף בהשקעה של ה-1 מיליון ₪ הנוספים, בסך של 0.5 מיליון ₪, כך שבשורה התחתונה אנו מחויבים בשלב הבא להשקיע עוד 0.5 מיליון ₪.

בינתיים הצוות עסוק בייצור במתקן בגן-שמואל על-מנת לספק הזמנות שהתקבלו כבר (הפתעה טובה), ופחות מתפנה לקדם את המתקן ואת הייצור בעין-שמר.

 

 

משרדי הסילו: השיפוץ הסתיים, נעשות השלמות אחרונות, המשרדים מתאכלסים בימים אלו. העבודה היתה מורכבת עקב מצבו של המבנה וההיסטוריה שלו, אני מקווה שגם אנו וגם הדיירים נהנה מהמשרדים לשנים רבות.

בית סעודי: כל הכבוד לצוות הבית שצלח את הקורונה עם עבודה רבה וקשה, מסירות ומקצועיות. לא פשוט, כפי ששמענו ממקומות אחרים, ולשמחתנו פחות אצלנו. הרחבה ושדרוג הבית – מתקדמים בתכנון.

מרלו"ג חדש: מתקדמים עם קבוצת "מסד עוז". הם הופיעו מול ההנהלות (ועד הנהלה והנהלה כלכלית), הציגו את עצמם ועשייתם, הוצגו עקרונות המיזם ובישיבה נוספת המודל הכלכלי בשלוש חלופות. אנו עובדים כעת על ההסכם ונביא את המיזם כולו בהקדם לאישור השיחה. במקביל אנו פועלים במספר דרכים על מנת לקדם את המיזם - תכנון שינוי הכניסה ושינוי בייעודי השטח באזור התעשייה. מקיימים בדיקות מול הגומי במספר תחומים. הנושא הוצג ואושר בהנהלות ויובא לאישור השיחה.

תכנית-אב: צוות תכנית-אב דן בהסתייגויות שעלו, הסתייגויות שהתקבלו הוטמעו בתכנית. התכנית המעודכנת הוצגה בישיבה משותפת של ההנהלה, צוות תב"ע והרשות לתכנון ואושרה, התכנית תפורסם לחברים ולפי החלטת ההנהלה תובא לאישור החברים.

ניהול: אייל דביר נכנס לחפיפה עם חוה כהן. יקבל אחריות בתחילת אפריל.

יש עשייה רבה שרק חלקה נסקר בשורות אלו, יש נושאים ופעילות רבה נוספת שלא פורטה כאן על-מנת לא להלאות. הפעילות לא היתה יכולה להתבצע ללא המעורבות היוזמת, הדוחפת, המסורה והמקצועית של חוה. אנו חבים לחוה הערכה רבה ותודה. אני מקווה שחוה תסכים להמשיך להשתלב בעשייה ובהובלה של עין-שמר גם בהמשך.

ברכות גם לאירית פואה שנבחרה לקדנציה נוספת מאתגרת בניהול הקהילה. לא פשוט אך מאתגרים נבנים. יחד נעשה ונצליח.

תודות גם לכל החברים הפעילים, המעורבים והתורמים: מנהלי הענפים, רכזי הפעילות, העובדים והפעילים בכל התחומים, לשותפים בהנהלות ובוועדות - חברים רבים שמעורבים ומשקיעים מזמנם ויכולותיהם בשעות רבות של עשייה בהתנדבות, ברוח טובה ובנכונות רבה. זה לא מובן מאליו ואשרי עין-שמר שזכתה בנכונות כה רבה של מעורבות החברים. 

לסיום - חג שמח לכל בית עין-שמר. מאחל לכל החברים שהאביב יאיר ויגיע לכולנו, ושנמשיך בעשייה בונה לכל אחד ולכל בית עין-שמר יחד.

תגובות לדף זה
תגובה חדשה

עדיין אין תגובות לדף זה.
מוזמנים להגיב!

חסר רכיב